De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1982.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1982.

1982
Dirk Compas verkoopt het in 1915 gebouwde perceel Dorpsweg 72 aan familie K a z i m i e r.
 Kopie kadastrale kaart uit 1915.

Meteen na de aankoop wordt begonnen met een grondige verbouwing van het huisje. Deze eerste verbouwing vindt in eigen beheer plaats in de jaren 1982 en 1983. Hierbij wordt de woning voorzien van een nieuwe plaatfundering en nieuwe muren (met spouw). De indeling wordt ook helemaal nieuw. Alleen het originele dak met de oude Noord-Hollandse grijze dakpannen, blijft intact. Op de bovenverdieping worden drie slaapkamers en een CV-ruimte gerealiseerd en er worden twee dakkapellen gemaakt. Verder wordt er een houten garage bij gebouwd.
 
Perceel Dorpsweg 72 vóór en na de verbouwing, respectievelijk 1982 en 1984.

Tijdens de eerste verbouwing wordt bij sloopwerkzaamheden, in een blinde ruimte boven een huiskamerkast op de begane grond, een met potlood beschreven grenen plank ontdekt met de tekst:
"Dit huis is gebouwd in het jaar 1915 (oorlogsjaar) door H. van Dalen Aannemer Schellinkhout".
Deze aannemer is Hendrikus van Dalen, geboren te Schellinkhout op 8 januari 1888.
 De gevonden plank met tekst uit 1915.

 Woning en schuur van H. van Dalen (detail bouwtekening 1908).
Timmerman Hendrikus van Dalen huwt op 24 maart 1912 met Trijntje Klaver, geboren te Blokker op 25 juni 1889. Zij is afkomstig uit Wijdenes en woont sedert 31 december 1906 in Schellinkhout. Het echtpaar woont en werkt aan de Dorpsweg nummer 82. Het houten gebouw naast dit pand is de werkplaats. Hendrikus en Trijntje verhuizen op 15 januari 1926 naar Hoorn.

De eerste bewoner van de woning is de familie R. (Reindert) Klopper, die er vanaf omstreeks 1921 gedurende 15 jaren een kruidenierswinkeltje bestiert. Het pand wordt in november 1936 verkocht aan de familie D. Compas (Dirk), geboren te Oude-Niedorp op 9 juni 1912. Dirk Compas is getrouwd met Guurtje Klinkhamer, die op 29 oktober 1971 in Amsterdam is overleden. Het echtpaar Compas-Klinkhamer krijgt twee kinderen:
Klasina (roepnaam Ina) Compas, geboren te Schellinkhout op 18 maart 1938 en Pieter Compas, geboren te Schellinkhout op 9 februari 1942.
 Dirk Compas met zijn dochter Ina.
Het gezin Compas wordt op 11 november 1936 in het bevolkingsregister van Schellinkhout ingeschreven. Compas zet het kruidenierswinkeltje nog ruim 25 jaar voort. In maart 1963 wordt het winkeltje gesloten. Vanaf dat jaar zijn er geen winkels meer aan het noordeinde van het dorp.

Bij het graven van een sleuf voor de fundering van de zuidgevel wordt onder andere een rond geglazuurd sierbord gevonden met de tekst:
"Luiheid is hongers moeder en van dieverij een Broeder",
hetgeen zoveel wil zeggen als: Luiheid en diefstal gaan hand in hand. Uiteraard is dat gezegde gedateerd, maar toch......

 Het opgegraven sierbord.

 

Hierboven: In het winkeltje gevonden reclamemateriaal van Heineken.

  Een voorraadblik met keukensiroop.
Het voorraadblik is gevonden in het winkeltje van Dirk Compas.
Op het etiket van de siroopbus staat:
KEUKENSIROOP, Fabriek van huishoud- en keukensiropen, N.V. v.h. L.J. van den Brink, Amsterdam, telefoon 41799.

In 1995 wordt het onderhavige pand wederom verbouwd. De woning wordt dan flink vergroot en ook voorzien van een nieuw dak. Van het oorspronkelijke huisje is weinig meer te herkennen. Alleen een deel van de vloer van de eerste verdieping is nog origineel (grenen vloerdelen).
 
Foto's van respectievelijk de voor- en achterzijde van het huis Dorpsweg 72 gemaakt na de verbouwing van 1995.
Zie 20 april 2015: Verkoop woning.

7 mei:
Veehouder Louw Koster en Geer Koster-Winkel, Dorpsweg 119, zijn 25 jaar getrouwd. Het feest wordt samen met de kinderen Kees, Arno, Martino en Elian gevierd in dorpshuis "De Dregt"

Gerben (Ep) Bakker en Klazien Ham zijn veertig jaar getrouwd (zie 1927 en 1942). Het feest wordt gevierd in de zaak van zoon Piet, genaamd "De Carroussel". Op onderstaande foto's is het jubilerende bruidspaar te zien.
 
Gerben Bakker overlijdt op 28 juli 2004. Zijn echtgenote Klazien is in februari 1994 overleden.

Op de zonneweide van de buitenuiterdijk, op het terrein van het voormalige voetbalveld, wordt gestart met de windsurfschool "Rent-a-Surf". Dirk Bakker en Astrid J.C. Appelman krijgen het exclusieve recht voor het horecagebeuren en de windsurfexploitatie op dit recreatiegebied. Ook beheren ze er een eigen testcentrum waar surfboards kunnen worden getest.
 

juni:
Jan Hart, Dorpsweg 153, overlijdt plotseling op 51-jarige leeftijd in Schellinkhout. Hij is de partner van Wies van Putten.
Uit: het Noordhollands Dagblad 4 juni 1982.
Pikeur Jan HART overleden.
De in West-Friesland en ook daarbuiten bekende pikeur Jan Hart uit Schellinkhout is overleden. De veehouder werd vrijdagmiddag om ongeveer vijf uur getroffen door een hartverlamming.
Hart, die vorig jaar kampioen van Nederland werd in de drafsport, hield zich intensief bezig met trainen van zijn paarden. Met zijn troeteldieren Sultana Norton en Tineke H., haalde Jan Hart een groot aantal prijzen binnen.
Jan Hart is 51 jaar geworden.
 Pikeur Jan Hart (links) in actie op een kortebaan harddraverijwedstrijd in Schagen.

juni: Piet Has wordt in het Belgische Mierhout Europees wielerkampioen onder de voetbalscheidsrechters na een koers over 100 kilometer.

juni:
Het nieuwe kantoor van de Rabobank wordt in gebruik genomen. Reeds jaren is er een Boerenleenbank, later Raiffeisenbank en vanaf juni 1982 een Rabobank gevestigd. Tot 1960 als zelfstandige bank, maar sindsdien opgenomen in de Rabobank Hoorn. Weliswaar bescheiden van opzet, maar alle elementaire voorzieningen zijn aanwezig.
 
Louw Koster en Jannie Posch hijsen de vlag bij de opening van het nieuwe gebouw van de RABO-bank.

De heer A.L. Vis (Ab) wordt de nieuwe voorzitter van de floraliavereniging "Bloem en Fruit".

De klassen 4 en 5 van de Jan Luykenschool (schooljaar 1982-1983) gaan samen met meester Harm Veenhof op de foto bij het speelkasteel.

Bovenste rij v.l.n.r.:
Vincent Serrarens, Willem van Duin, Bart Roeleveld, Markjan Ruberg, Gertjan Schuurmans, Sander Muller, Erwin Bosma, John Engelgeer en Coria van Aarst;
Midden v.l.n.r.:
Gretha van de Kamp, Sylvia Nieuweboer, Stefan Smit, Franke Terpstra, Johan Bosma, Sandra Ruiter, Esther Oud, Cindy Kieft en Eva Spierdijk;
Onderste rij v.l.n.r.:
Ellen de Graaff, Karolien Rezelman, Jan Tiddo Post, Brigitte van de Woude en Eddy Kuipers.

 De Grote Molen met molenaar Jan Beers.

Op 8 juli schrijft Riet Karssies in de krant:
Een tuinman taait af.
Zie hem gaan. Snoeischaar en stekschop in de hand. Kaarsrechte houding. Dat is de "tuinman" van Schellinkhout. Anne Voolstra, 62 jaren. Nog even en hij taait af. Voolstra gaat "Vutten". Of anders, dat vertrouwde beeld van de immer arbeidende man is definitief verleden tijd. Niet dat de voormalige Fries nu al tientallen jaren het dorpsbeeld bepaalt. Integendeel. Pas sinds een jaar of tien houdt Voolstra, in dienst van de gemeente, de openbare plantsoenen, het kerkhof en alles wat dies meer zij, tot in de puntjes bij.
Voolstra is onlosmakelijk verbonden aan de schitterend onderhouden witte schelpenpaden bij de kerk. Hij is een prikkeldraadhater. "Prikkeldraad is onontbeerlijk", zegt hij. "Weet je waarvoor? Voor volwassenen! Want vergis je niet, het zijn de grote mensen die door de perken lopen, hun vuil in plantsoenen gooien en de sloten bevuilen".
 Anne Voolstra op 86-jarige leeftijd (foto februari 2007).

21 augustus:
Jan Bronner en Gré Kamp, Dorpsweg 81, zijn 25 jaar getrouwd. Het echtpaar Bronner-Kamp heeft twee kinderen: John en Caroline. Er is gelegenheid tot feliciteren in café "De Roode Leeuw" te Hem.

december:
De in 1931 geboren dr. Jan Verhofstad (geoloog) en zijn vrouw Anneliesje Janzen (geboren 1939) kopen perceel Dorpsweg 108. Genoemd echtpaar, dat twee dochters heeft, koopt het pand van Bob Nieuwenhuijse, die hoogleraar psychologie te Amsterdam is. Nieuwenhuijse, die gehuwd is met Lucie Maria Elisabeth Tasman, heeft het pand op zijn beurt in augustus 1975 voor ƒ 137.500,- gekocht van Johannes van Poelgeest, geboren te Zaandam op 25 april 1909, wonende Westermeeweg 12. Eerdere bewoners van het pand zijn de bakkers Kroonenburg en Tonnis. Bij de inwendige verbouwing van het pand vindt de heer Verhofstad in de circa 14 cm brede spouw van de buitenmuur twee met potlood beschreven plankjes met de tekst J.C. Sluis 1883 en Dit werk is gemaakt door Jurriaan Sluis Cz. oud 23 jaar April 1883. Dit betreft de timmerman Juriaan Sluis, geboren te Wijdenes in 1859, gehuwd in 1884 te Edam met Egbertien Folk (geboren te Edam in 1858). Juriaan en Egbertien krijgen twee kinderen, Cornelisje en Sjaakje, die beide respectievelijk in 1886 en 1892 in Edam worden geboren. De vader van timmerman Juriaan Sluis is de in 1832 in Schellinkhout geboren timmerman Cornelis Sluis, die gehuwd is met Gerritje Korver. Cornelis Sluis is in 1904 overleden. Jan Verhofstad doceert van 1974 tot aan zijn pensioen in 1986 geologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 verschijnt het door hem geschreven boek "De geologische stad", dat ondermeer handelt over gesteenten en waarin twaalf "geologische" stadswandelingen (waaronder in Hoorn en Amsterdam) worden beschreven.
 

Hieronder een detail van een kaart uit 1918 waarbij het bewuste pand, Dorpsweg 108, op de hoek van de Dorpsweg en de Westermeeweg groen is ingekleurd en een foto uit circa 1920 en 1976.
   

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :