De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1978.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1978.

1978
De op 1 februari 1942 geboren Jan Nierop, de oudste zoon van veehouder Jan Nierop en Grietje Metselaar, trouwt met Margreet Dijkstra. Op 11 februari vindt de kerkelijke huwelijksvoltrekking plaats in de Lutherse kerk te Edam, waarna het feest losbarst in hotel Spaander in Volendam. Het kersverse echtpaar gaat wonen in Wijdenes. Onderstaande afbeelding staat op de voorpagina van het feestboekje.

In de maand februari valt er veel sneeuw.
     
Foto 1: De boerderij van de familie A. Sluis, Dorpsweg 151.
Foto 2: De woning (midden op de foto) Dorpsweg 147, bewoond door familie K. Bant.
Foto 3: De boerderij bewoond door familie J.P. (lange Jaap) Ham, Dorpsweg 98 (zie 1994).
Foto 4: De bungalow bewoond door Jaap Ham en Nel Ham-Roele, Dorpsweg 25 (zie 1985).

Het jaarlijkse carnavalsfeest wordt weer in het dorpshuis "De Dregt" gevierd. Dit jaar onder leiding van prins Guillaume Tiepel.
       
Foto 1: Prins Guillaume Tiepel en hofdame Tine Best maken een dansje;
Foto 2: Frank van der Lee wordt gehuldigd in de "Orde van de Pispot". Jan Mol (rechts) kijkt geamuseerd toe;
Foto 3: De vier hofdames v.l.n.r. Anneke Dekker, Truus Wittenberg, Tine Best en Nelly Vis.
Foto 4: V.l.n.r. ?, Piet Broers, Martin Kooy, Jan v.d. Kamp en Henk van Aarst;
Foto 5: V.l.n.r. Frans Wittenberg, Jan Mol en Arie Koen zingen uit volle borst;

Het archief van Schellinkhout wordt ondergebracht bij de Archiefdienst West-Friese Gemeenten (later: West-Fries Archief) te Hoorn. Ook het archief van het gerecht verhuist naar Hoorn.

   
26 februari:
Klaas Renooy en Nel Peetoom zijn 25 jaar getrouwd en de buren hebben een prachtige ereboog gemaakt voor het bruidspaar. Op de eerste foto zien we Klaas en Nel met hun dochter Aafke. De tweede foto is genomen vanaf het erf van overbuurman Nierop en toont de stolpboerderij waar Klaas Renooy boert. Het kleine meisje bij het hek is Annegret Nierop, de dochter van het echtpaar Piet en Joke Nierop. Foto 3 is in juli 1980 gemaakt. Het huis helemaal links op de laatste foto wordt bewoond door familie P. Best.

Schooljuffrouw Tineke Okx gaat met haar kleuterklas op de foto.

Achter v.l.n.r.: Lennard Vermeulen, Kees Koster, Anita Dekker, Suzanne Hoogenboezem, juffrouw Tineke Okx;
Midden v.l.n.r.: Ellen Hos (geboren te Schellinkhout in 1973), Michiel Nieuwenhuizen, Suzanne Albers, Sybren Arnoldus, Wieneke Laverman, Stefanie Ruberg, Hanneke van Duin, Ivon Reuvers;
Voor v.l.n.r.: Yvonne Kieft, Claudia Engel, Michiel Strijbis, Sandra Jongsma, Conja Ham, Pieter Kriekaard en Krista Nota.

18 juni:
In het kader van een onderzoek naar het gedrag van dagrecreanten wordt het aantal passerende auto's geteld op de IJsselmeerdijk, ongeveer ter hoogte van de afslag naar de Westermeeweg.

20 augustus: Het uit 1872 daterende en gerestaureerde Flaesorgel van de Nederlands Hervormde kerk wordt na een restauratieperiode feestelijk in gebruik genomen. De totale kosten van de restauratie bedragen f 260.000,- (zie 1365, 1956 en 1977).
 

Tijdens de jaarlijkse "Superstar"-wedstrijden op de laatste zondag van de zomer-schoolvakantie, wordt Marjan Nooij eerste in haar klasse en tevens overall kampioen.
 
Foto 1 v.l.n.r.: Gina Kriekaard, Jolanda Rezelman, Marjan Nooij, Annemiek Hoogenboezem en Paulien Post.
Foto 2: De "Superstar" van 1978: Marjan Nooij.

(Zie 1977).

Hieronder twee foto's van de biljartvereniging. De eerste foto is genomen tijdens een wedstrijd tegen een andere vereniging in het dorpshuis "De Dregt".
Van links naar rechts: Jan Braas, Jan Beers (buitenpoorter), Piet Dekker en Piet Baas.
Op de tweede foto (uit circa 1970) ziet u Piet Baas in actie. Het hondje van Piet vergezelt hem vaak (zie 1968).
   

Het voetbalelftal van de meisjes wordt kampioen.

Van boven naar beneden en v.l.n.r.:
-Harm Veenhof (begeleider), Dirk Nooij (trainer):
-Cees Toepoel (scheidsrechter), Monique Kuipers, Karin Houtzager, Sylvia Schermer, Tineke Dop, Saskia Lucas en Hetty Nooij;
-Jacqueline Wielinga, Karin Roeleveld, Sylvia Broers, Karin Dop en Yvonne Meulman;
-Petra Dop, Liesbeth Wilvliet (keepster) en Marjan Nooij.

Nadat de in vervallen staat verkerende watermolen voor één gulden van het waterschap West-Friesland (zie 1974) is gekocht door de Stichting Westfriese Molens, wordt er een begin gemaakt met de restauratie ervan door molenbouwer Poland uit Heerhugowaard. De restauratie staat onder toezicht van de heer N.J. Groot, bestuurslid van genoemde stichting en de heer Keune van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Het gaande werk, de roeden en de hele watergang worden vernieuwd. Ook maakt Jan Poland, bijgestaan door Co Appelman, een nieuwe houten vijzel en tandwielen.
 De ijzeren as en een houten tandwiel.

Het bedrijf van de heer Kooijman uit Schagerbrug, een bedrijf dat het vak van molenrietdekken nog verstaat, wordt aangezocht.
De moeilijkheid bij een molen is dat de velden zo steil oplopen en dat het riet onder veel dikker moet liggen als boven.
Om de kier tussen de kap en het riet te dichten wordt montageschuim gebruikt.
Tot nu toe deden we het op de oude manier, met koestront. Als dit hard was dan zat het prima en het bleef jaren de kier goed afsluiten.
De heer Groot tekent een nieuw interieur voor de molen en hij slaagt er in om er een zeer leefbare woning van te maken met afzonderlijke slaapkamers, een douche en toilet. Zie voor het resultaat 1981.
     

Bibliotheekmedewerkster Annelies Warnaar slaagt voor de studie "Boek en bibliotheek", een cursus van het P.B.N.A. (Politechnisch Bureau Nederland Arnhem) te Arnhem.

Hieronder een foto van de eerste klas van de Jan Luykenschool.

Van boven naar beneden en v.l.n.r.:
-René de Klerk, Willem van Duin, Jochem Oonk, Obbejan Strijbis, juf Zuidema, Gertjan Schuurmans, Eddy Kuipers, John Engelgeer, Mark Bel en Cindy Kieft;
-Sandra Ruiter, Els Lagerwei, Greta van de Kamp, Frauke Terpstra, Coria van Aarst, Bart Roeleveld, Judith de Zeeuw, Stefan Smit en Johan Bosma;
-Erwin Bosma, Sander Muller, Vincent Serrarens, Markjan Ruberg, Sylvia Nieuweboer, Karolien Rezelman, Brigitte van de Woude en Esther Oud.

Tijdens de brandweerdag tonen de heren (v.l.n.r.) Frans Wittenberg, Ab Vis, Bob Rezelman en Louw Koster hun vaardigheden.

De tweeling Ab (links) en Joop Vis vieren hun vijftigste verjaardag op 29 december en natuurlijk zien ze Abraham (zie 1928, 1930 en 1971).
   

Nog een schoolfoto uit (zeer waarschijnlijk) 1978.

Van boven naar beneden en v.l.n.r.:
-Olivier Nieuwenhuizen, Tineke Dop, Yvonne Meulman, Patrick Bakker, Erik Stammes, Marja Dragtsma, Dirk Koen en meester Harm Veenhof;
-Anton Koster, Jan Piet Has, Marco Oonk, Gina Kriekaard, Martine Baas, Celine Nieuwenhuizen, Hetty Nooij, Geraldine Groot, Barbara Wilschut, Saskia Lucas, Karin Dop, Petra Reijnoudt;
-Hans Bos, Liesbeth Kindt, Michou Basjou, Jeroen van Riet, Mark Roos, Petra Dop, Hanneke de Vries, Alphons Tiepel;
-Lodewijk van de Woude, Nanette Wijdekop, Marco Ruiter, André v.d. Rol, ? van Riet, Karin Roeleveld, Bastiaan Prins en Arjanne Nierop.

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :