De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1952.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1952.

1952
 Wintertafereel van Dorpsweg 168.


De koeien van veehouder Sluis uit het "zuidend" worden gemolken door v.l.n.r. Maarten, Alie en Ab Sluis.

 
De ijsboer rijdt met zijn bakfiets door het dorp en is gestopt ter hoogte van Dorpsweg 20. De ijsboer is de heer De Boer, die aan de oostkant van Hoorn woont. Hij is schapenscheerder van beroep, maar als het mooi weer is verkoopt hij ijs dat hij zelf bereidt van verse melk. Die melk betrekt hij van de lokale boeren. Bij de ijscokar staan (links) Grietje Nierop-Metselaar met haar oudste zoon Jan (geboren 1 februari 1942) en haar overbuurvrouw Annie Grietje Peetoom-Nobel met haar oudste zoon Piet Wim (geboren 17 april 1946).

Het jaarlijkse schoolreisje heeft ondermeer Schiphol als bestemming.

Op de trap van boven naar beneden en v.l.n.r.:
Jan Ruiter, Cor v.d. Maden, Nia Winkel, Jessie v.d. Zijpp, Rens van der Veen, Theo de Bruin, Corrie Hoogenboezem, Piet Compas, Berta Roorda, Hans Coevert, Alie Davids en Sjouk Jongsma;
Achterste rij staande v.l.n.r.:
mevr. Kooy, meester Klomp, mevr. Winkel, Tineke Koster, Dirk Compas (vader van Piet), Piet Ruiter, Trien Ruiter-Danner (moeder van Jan en Anton);
Vooraan staande v.l.n.r.:
Kees Buisman, Anton (Bill) Ruiter, Harm Jongsma, Piet Bakker, Henk v.d. Vlugt, Kees Kooy, Els Coevert (met strik), Wies Brouwer, Atie Ham en Lenie Klomp.

   
Foto 1: Bertha Lak en Cornelis Gerrit (Kees) Vis vermaken zich prima op de dansvloer tijdens de jaarlijkse kermis in het dorpscafé.
Foto 2: Kees Vis heeft Nia Winkel aan de arm. Rechts op de achtergrond ziet u Dirk Nooij.
Foto 3: De keuken van het café na afloop van de kermis. V.l.n.r.: onbekende man, Jaap Water, kastelein Van der Veen en zijn dochter Aafke.


Nog een foto die gemaakt is tijdens de kermis. De draaimolen is opgebouwd naast het dorpscafé op het zogenaamde "landje van Bloothoofd".
V.l.n.r. Herman Korver, Cor Timmerman, onbekend, Jaap Roorda, Harm van Assen, Geer Winkel. Jo Beets en Henny van der Glind.

23 oktober:
Cor Weel trouwt met Klazien Visser (roepnaam Sien). Het kersverse bruidspaar woont gedurende acht jaar in bij vader Pieter Weel (zie 1921) en wordt meteen lid van buurtvereniging de 'Kerkebuurt'. Deze buurtvereniging heeft een eigen 'buurtlied' op de wijze van 'Daar bij die molen'.
Wij hebben hier in Schellinkhout
al is ons dorpje klein
Een Kerkebuurtvereniging,
een club, die er mag zijn.
Met bakker, melkboer, timmerman,
de schilder en de smid.
Dat is een reuze leuke club,
een club waar pit in zit.

Dat is ons buurtje, ons Kerkebuurtje,
het buurtje van de Meeweg tot de Laan.
't Is rustig wonen daar, gezellig bij elkaar en 't is een feest, als we een dagje uit eens gaan.

Bekend is dat buurtvereniging de 'Kerkebuurt' in de beginjaren dertig van de vorige eeuw al bestaat. Vermoedelijk is het kaarsje van deze vereniging eind jaren vijftig van diezelfde eeuw langzaam gedoofd.
In bovenstaande buurtlied komen een aantal middenstanders voor.
De bakker is Jan Tonnis met zijn echtgenote Trien Wagemaker;
De melkboer is Cor Davids getrouwd met Lies Pool;
De timmerman is Piet Leegwater en zijn vrouw Mies Klimp;
De schilder is Gerrit Schekkerman gehuwd met Geertje Bras;
De smid is Teun Mantel en zijn echtgenote Wietske Boomsma.


Bovenstaande foto is genomen achter de boerderij van veehouder Klaas Gerrit Stapel, genaamd de "Lindehof". Hij gaat met zijn paardenwagen het land in om te melken en vier jongens laten zich met hun karretjes meetrekken. Het zijn v.l.n.r. Wim Hoogenboezem, Jan Piet Groot, Jaap Groot en Walter Roos. Jan Piet is het jongere broertje van Jaap en beide wonen in Twisk (zie K.G. Stapel 1932).

Op 22 november vraagt Piet Leegwater een hinderwetvergunning aan voor het "oprichten van een timmerwerkplaats, waarbij 3 electro-motoren, respectievelijk 3, 1 en 3/4 P.K., zullen worden gebezigd", voor perceel Dorpsweg 77 (na de hernummering perceel nr. 91), kadastraal bekend gemeente Schellinkhout, sectie B, nummer 551. Het betreft de uitoefening van een timmerbedrijf in een bestaande werkplaats.
Hieronder een afbeelding van de schets, schaal 1 : 50, die bij de aanvraag voor de hinderwetvergunning wordt gevoegd. Nr. 1: zaagmachine, nr. 2: vlakbank, nr. 3: boormachine, nr. 4: slijpmachine en verder nog twee werkbanken.

Op 21 januari 1953 wordt de gevraagde vergunning door B&W verleend.
 

 
 De woning en werkplaats van Piet Leegwater (zie ook 1946, 1949 en 1969).

Onderstaande elftalfoto is omstreeks 1952 gemaakt.

V.l.n.r.: Piet Dragtsma, Klaas Dekker, Felix Maarse, Jo Nierop, Cor Weel, Dave Lindenberg, Jan Buisman, Cor Davids, Gerrit Palenstijn, Joop Lutterot, Jente Kampen en (gehurkt) keeper Gerrit de Boer.

 Het "Havenland" (links).

Op het dichtgevroren deel van het IJsselmeer wordt een ijsbaan uitgezet. Allereerst moet de sneeuw worden geruimd. Op de eerste foto zijn de mannen van de ijsclub hiermee bezig met hun sneeuwschuivers. De stip in het midden aan de horizon is de molen zonder wieken. Er wordt onder andere een koppelwedstrijd (foto 2) en een kortebaanwedstrijd (160 meter) gehouden. K.J. Stapel wordt duidelijk winnaar van de kortebaanwedstrijd (foto 3). Verder kan er uiteraard recreatief worden geschaatst. Op de vierde foto zien we links Tonny (alias Bill) Ruiter. De identiteit van de andere jongen is onbekend. Ook de namen van de mensen op de vijfde foto zijn onbekend.
       

Hieronder een foto van perceel Dorpsweg 106.


Rechts de wiekloze Grote Molen met het gemaaltje en links een deel van Munnekai (nog juist zichtbaar).

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :